FÖR ETT LEVANDE KARLSTAD

Förväntan, nervositet och upprymdhet. Känslor som finns på båda sidor av ridån som sakta glider upp. Strålkastarljuset träffar scenen och ringar in kvällens huvudpersoner samtidigt som det reflekteras i ögonen på publiken. Där i skärningspunkten, mellan publiken och scenens stjärnor, finns vi. Scalateatern. I våra ikoniska röda stolar har de allra yngsta fått sin första teaterupplevelse. Tårar av glädje har trillat ner i tyget när landets främsta komiker har fått oss att känna – och känna igen. Stolarna har fått vila en stund när en jublande publik ställt sig upp för att applådera så högt att ögonblicken dröjer sig kvar – och på något sätt finns kvar än.

En plats där Sveriges största artister alltid ser till att stanna till på sina turnéer. Där våra lokala förmågor tar sina första nervösa steg ut i rampljuset. Och allt däremellan. Det gör oss till Värmlands bredaste scen för kultur. En scen som bidrar till ett pulserande och levande Karlstad. Vi är övertygade om att en levande stad behöver ett rikt kulturutbud. Det har vi bidragit till i mer än 30 år.

EN KULTURSCEN SEDAN 1992

Cabary var först ut på Scalateaterns scen med sin nyårsrevy vid årsskiftet 1992–93. Sedan dess har Scalateatern varit en uppskattad och central del i Karlstads kulturella utbud där publiken bland annat fått ta del av teaterföreställningar, konserter, standup, musikaler och dansshower.

Lokalens historia går tillbaka till tidigt 1960-tal då Scalabiografen byggdes, men när Filmstaden öppnade i Karlstad år 1992 blev lokalen tom. Lokalen byggdes om till teaterscen med de ideella föreningarna Cabary och Värmlandsteatern som initiativtagare. Scenen utvecklades ytterligare 1998 med bredare och högre scen, utvecklad scenteknik samt bättre utrymmen för artisterna.

Förutom det kulturella utbudet på scenen har Scalateatern varit ett viktigt ombud för biljettförsäljning. Från långa ringlande köer på Västra Torggatan till dagens digitala biljettsystem.

Nu när 30 år har passerat bjuder Scalateatern årligen in till 150 evenemang. Det innebär 40 000 till 45 000 besökare i alla åldrar. Det är vi oerhört stolta över!

Värmlandsteatern

Teaterföreningen Värmlandsteatern startades 1987 och har årligen uppsättningar på flera scener i olika genrer. Föreningens teaterskola och hemmascen finns på Tempelriddaren i Karlstad.

Läs mer om Värmlandsteatern

Cabary

Kulturföreningen Cabary grundades 1981 och har sedan starten underhållit Karlstadpubliken med sin nyårsrevy. Revyn har satts upp på olika scener men spelas nu traditionsenligt på Scalateatern i Karlstad sedan 30 år tillbaka.

Läs mer om Cabary