SCALATEATERN KARLSTAD
Scalateatern är Karlstads scen för teater, konserter och musikaler. Sedan 1992, då lokalen byggdes om från biograf till teaterscen har både kända klassiker och lokala uppsättningar gått av stapeln här. Scalateatern ägs av Värmlandsteatern och Cabary, vilka legat bakom flertalet av de större produktioner som spelats på teatern.

Dessa högupplösta bilder får användas i Scalateaterns marknadsföring.
Byline där det får plats: “Foto: Scalateatern”

Scalateatern är ett Ticketmaster-ombud och har en egen biljettbokning. Förutom att sälja biljetter till de egna arrangemangen säljer Scalateatern biljetter till evenemang på andra arenor i Karlstad, Värmland och resten av Sverige. Scalateatern hjälper i tillägg andra arrangörer att genomföra evenemang.

Scalateaterns centrala läge med hotell och restauranger i sin direkta närhet erbjuder fina möjligheter till mat, dryck & logi.

SEATING
Klicka för fler loggor
Scalateatern går att hyra och passar förutom till teater, konserter och musikaler även utmärkt för arrangemang som exempelvis konferenser och föreläsningar.

Klicka HÄR för att se fler arenalayouter!

Hela salongen lutar och det finns inga pelare i vägen för någon plats. Scenens höjd är 65 cm. Det är samma benutrymme överallt i salongen, även om det inte riktigt ser ut så på arenalayouten.

Faciliteter på Scalateatern.

Entré
På markplan har Scalateatern en trevlig foajé med biljettkassa, garderober och toaletter.

Mat och dryck
Hotell Savoy och restaurang Pinchos! ligger i direkt anslutning till Scalateatern. Där kan du och ditt sällskap bo, samt ta något att äta och dricka både före och efter föreställningen. Du kan också beställa dryck till föreställningspauserna i Pinchos! bar.

Backstage
Bakom scenen finns fem loger samt en separat sminkloge. Här finns också en personalcafeteria med plats för 50 personer, tvättstuga och duschrum. På andra våningen, strax bakom scenen, finns en verkstad för reparationer av exempelvis dekor. I verkstaden förvaras även gästande sällskaps casear och annat som inte ska befinna sig på scen under föreställning.

TILLGÄNGLIGHET

Det finns två rullstolsplatser och båda har plats för en normalstor permobil. Vid bokning av biljetter måste behov av rullstolsplats anges vid bokningstillfället. Bokning görs endast i Scalateaterns biljettkassa, biljett@scalateatern.com eller på telefon 054-190080.

Ledsagare skall medfölja både rullstol och permobil och ansvarar för att hjälpa den rullstolsburne ut vid händelse av utrymning. Eventuell kostnad för ledsagare bestäms av arrangör.

Biljettkassan är placerad i markplan utan trappor.

För att komma in i salongen med rullstol samt permobil, används en separat ingång utan trappsteg. Meddela personal i biljettkassan när du anlänt till teatern.

Tillgång till handikappanpassad toalett finns. För att besöka den måste du be om hjälp av tjänstgörande personal. Hissens maxlast är 300 kg och klarar t.ex. permobiler. Det går också bra och oftast snabbare, att använda Pinchos! eller Hotel Plazas handikappanpassade toalett.

En avancerad SLS-teleslinga är installerad i salongen (December 2014). Teleslingan täcker ENDAST in rad 3-18. Detta innebär att vår SLS-teleslinga skall fungera tillsammans med elgitarr och elbas. Sätt hörapparaten i T-läge.

Vi önskar dig en riktigt trevlig upplevelse här på Scalateatern!

Övrigt
Salongen har 409 platser inklusive rullstolsplatser.

HISTORIA

Drömmen om en egen teater har funnits alltsedan Cabarys och Värmlandsteaterns start under 1980-talets första år. Båda föreningarna flyttade under många år runt och spelade på olika scener mer eller mindre lämpade för teater och revy.

Under Cabarys Nyårsrevy 89/90 satt undertecknad och Sven Westerdahl och spekulerade i vad man skulle kunna göra med alla tomma biografsalonger i Karlstad, nu när nya filmstäder växte upp. Vi gick i tankarna igenom Royal, Cinema Röda Kvarn och Scala och kom fram till att Scala hade den vackraste foajén, största salongen, bästa läget, bästa parkeringsmöjligheterna samt närheten till Hotel Savoy.

Tankarna rusade iväg med oss: Vi skulle kunna spela större uppsättningar, ta emot gästspel, bli först på landsbygden med att servera drink i pausen, erbjuda teatersupéer, företagspaket, teaterpaket med dans på Sandgrund etc.

Sagt och gjort! l december 1992 efter två års planerande, projekterande, bidragssökande och förhandlande kunde teatern öppnas med invigningsceremoni och Cabarys nyårsrevy.
/ Bengt Davidsson

ÄGARFÖRENINGAR

Scalateatern drivs av de ideella föreningarna Värmlandsteatern och Cabary. Båda föreningarna ligger bakom flertalet av de största produktionerna på Scalateatern.

Sedan Cabary och Värmlandsteatern startade sina verksamheter under 1980-talet har drömmen om en egen teaterscen funnits. Båda föreningarna flyttade under många år runt och spelade på olika scener, mer eller mindre lämpade för teater och revy. I slutet av 1980-talet började det spekuleras i vad man skulle kunna göra med tomma biografsalonger i Karlstad. Om föreningarna hade en gemensam teaterscen kunde de spela större uppsättningar, ta emot gästspel, servera drink i pausen, erbjuda teatersupéer, företagspaket och tillhandahålla teaterpaket med hotell. Sagt och gjort, den 1:a december 1992 efter två års planerande, projekterande och bidragssökande kunde teatern öppnas med invigningsceremoni och Cabarys nyårsrevy.

Värmlandsteatern
Värmlandsteatern är en teaterförening som startades 1987 av en liten grupp teaterentusiaster i Karlstad. Flera av dessa är fortfarande aktiva inom föreningen och idag har Värmlandsteatern växt till över 300 ideella medlemmar. Genom medlemmarnas engagemang lyckas Värmlandsteatern år efter år leverera högkvalitativa teaterproduktioner på tre av Karlstads främsta teaterscener och Teaterskolan fortsätter att växa genom olika former av utbildning inom teaterområdet.

Läs mer om Värmlandsteatern på www.varmlandsteatern.se.

Kulturföreningen Cabary
1981 fick ett gäng eldsjälar för sig att de skulle starta en nyårsrevy i Karlstad. De var helt överens om att satsa på en ungdomlig revy med egen stil och modernare snitt. Ingredienserna musik, dans, sketch och sång skulle blandas och varvas och tillsammans bli en show som skulle passa så väl gamla som unga. Man tog sig namnet Cabary för att ge en känsla av en blandning av Cabare och revy. På nyårsafton 1981 hade man sin första premiär med det passande namnet “Se’t om ni törs”. Nu har föreningen fyllt 30 år och varje år engagerar sig 70-80 medlemmar.

Läs mer om Cabary på www.cabary.se.

VANLIGA FRÅGOR | BILJETTSLÄPPSINFO | HITTA HIT | KONTAKTA OSS | PLUSGIRO | 054-19 00 80 | biljett@scalateatern.com | Biljettkassans öppettider står på startsidan | SCALATEATERN, VÄSTRA TORGGATAN 1, 65225 KARLSTAD | PG: 1104-9 Skriv ditt telefonnummer i meddelande-raden vid betalning. 55kr portohantering tillkommer. | time.is:...
Scroll Up