Du är här:  START > Biljetter & evenemang > GOSPEL-ROCK! ETT STYCKE AMERIKANSK MUSIKHISTORIA

GOSPEL-ROCK! ETT STYCKE AMERIKANSK MUSIKHISTORIA

Hur får man någon som gillar rock att lyssna på gospel och tvärtom? Hur kan man enklast och lättsammast lära ut lite musikhistoria?

Om man blandar en cocktail av ett knippe erfarna musiker som kan sina instrument, duktiga dansare som fyller upp bilden av musiken, en pratglad konferencier som fångar publikens intresse med att berätta en sann historia och en entusiastisk gospelkör som delar med sig av glädjen i gospelmusiken…..och så petar man in två medelålders människor som så gärna vill göra en föreställning med gospel, blues, soul och rock, då blir det ”Gospel Rock – ett stycke Amerikansk musikhistoria”.

För oss har givetvis musiken ett stort rum i hjärtat. Båda har vi i många år sjungit gospel och fascinerats över hur enormt mycket glädje det ger. Man behöver faktiskt inte ens vara speciellt religiös, för att fyllas av energin i att gemensamt sjunga gospel. Vem känner t ex inte igen ”Down by the riverside” och ”Oh, happy day”? Gospel betyder evangelium som i sin tur kommer från det grekiska ordet euangelion, vilket betyder ”glatt budskap”. Du kan bara hänga med för att det gör dig glad helt enkelt.
Men vad ska alla andra tänka? Vi svenskar är lite försiktiga av oss, törs inte alltid släppa loss. I en baptistkyrka i Amerika kan någon dam slita fram en tamburin ur handväskan medan den svenska damen här hemma försiktigt stampar takten med foten, för att hon helt enkelt inte kan låta bli, och hoppas på att ingen ser. Särskilt om man sitter i en kyrkbänk!
Men gillar man inte gospel, så finns det mängder med andra musikstilar som kan falla i smaken, som soul, blues, jazz eller rock, ja t o m rapp, och alla har de sina rötter i just gospel.

Så började vi bygga vår föreställning om ett stycke amerikansk musikhistoria med hjälp av en berättande text, skådespeleri, dans och massor av musik. Det blev en historia från tiden då människor skeppades från Afrika till Amerika för att tjäna som slavar, då de afrikanska rytmerna blandades med texter från den kristna tron och skapade spirituals, eller negro spirituals som det senare kom att kallas. Ur detta föddes gospeln i de kapell där slavarna i hemlighet kunde utföra sina böner och ur gospeln föddes…..ja, det bör ni veta nu. Steget känns egentligen inte speciellt långt till soul och blues och därifrån vidare till rocken.
Vår tanke var att skapa en så bred repertoar som möjligt, för att tillgodose så många musiksmaker som möjligt och väcka intresset för historien bakom alla takter och toner. Och det kändes som vi lyckades, i varje fall om man får tro publiken i salongen på Scala den 23 oktober 2015.

På mångas begäran gör vi nu om det igen. Annan tid men samma plats, den 24 april kl 18.00 på Scalateatern.
Vi ser fram emot att än en gång få träffa publiken, gammal som ny, och tillsammans med Goba gospel, musiker och dansare, åter igen få berätta den musikaliska historien med samma inlevelse och energi. Något kan vara förändrat eller tillagt men historien är givetvis densamma och de historiska låtarna knutna till berättelsen känns igen.
Och kommer du till Scala i april så hoppas vi att du tar med dig den där tamburinen, sjunger med och hejar på grannen i bänken bredvid….om du törs. Annars är det helt ok också att bara sitta still och lyssna.

Annika Modeen
Bertil Österberg

Föreställningen är ca 3 timmar inkl paus.
Välkommen till Scalateatern!

Evenemanget har inga fler föreställningar för tillfället.

    Information

  • Genre Konsert
  • Första föreställningen fre 23 okt 2015
  • Sista föreställningen sön 24 apr 2016
  • Plats Scalateatern, Karlstad
  • Pris 320 kr

Öppettider

Biljettkassans Öppettider
Vardagar   10.00 - 18.00
Lör.   11.00 - 16.00
samt en timme innan Scalateaterns föreställningar.

Detta gäller vid biljettsläpp

Telefontider
Vardagar   10.00 - 18.00
Lördag   10.30 - 16.00

Avvikande Öppettider skriver vi på "Aktuellt" - på förstasidan.

Kontakta oss

Biljettkassan: 054-19 00 80
E-post: anders@scalateatern.com
Här finns svar på de vanligaste frågorna

PlusGiro: 1104-9
Skriv ditt telefonnummer i meddelande-raden vid betalning.
55kr portohantering tillkommer

adress

LEVERANSADRESS:

Scalateatern (Måste stå överst)
Anders Dahl
Västra Torggatan 1
65225 Karlstad

KARTLÄNK - GOOGLE MAPS