Du är här: 

SITARAHA / THE STARS MED MONIRAH HASHEMI

Sitaraha – The stars – Afghanskt samarbete mellan Teater DOS och Sinorgh Film från Afghanistan. Föreställningen berättar om kvinnors verklighet i ett land omgärdat av regelsystem. Ändå verkar och utvecklas rörelser som påverkar positivt. Lika ofta slås de tillbaks av nya regimer men fortsätter att verka. Urpremiär på Teaterdagarna.

Bakgrund – föreställningen
Det är definitivt sant att situationen för kvinnor är mycket hård i Afghanistan och att de kämpar mot olika regler och traditioner som upprätthålls av religiösa grupper, familjer och kulturer. Det är absolut sant att Afghanistan är en av de farligaste platserna för kvinnor i världen, men den bild som vi har av kvinnor i Afghanistan, är inte alltid sann. Dessa kvinnor presenteras alltid som mycket svaga kvinnor och offer medan de kämpar förtvivlat för sitt liv och för sina rättigheter på olika sätt. För våra ögon kanske kampen inte ter sig begriplig, men den existerar. Vad som fick mig att skriva denna pjäs var historier och livet för kvinnor, vilka har misshandlats av systemet och senare har samma system gjort nya regler och begränsningar för dessa kvinnor. Jag tror att många kvinnor döljer sina berättelser, ju mer dessa regler styr deras liv. I Sitraha/Stjärnorna, vill jag visa att det är kvinnorna som

Bakgrund – Monirah Hashemi
Jag började arbeta med film som skådespelerska i Herat, 2004. Senare bestämde jag mig för att prova att skriva och regissera kortfilmer och teater. Min första erfarenhet som dramatiker och regissör går tillbaka till år 2006 då jag bestämde mig för att delta i en Theater Festival i Herat riktad mot skolan.
För första gången deltog deltog flickor och pojkar tillsammans på samma scen efter att talibanregimen kollapsade. Min grupp och
jag fick första pris på festivalen där vi framförde min första pjäs som heter ”Cry of History”. Där tändes ett slags gnista för mig och jag har sedan dess sökt finna min väg som kvinnlig konstnär. Sedan dess har jag skrivit och regisserat flera pjäser och har deltagit i olika festivaler i Herat, Kabul, Indien, Tyskland, Turkiet och Stockholm. Jag etablerat
mitt företag med mina vänner och familj år 2005 i Herat. Företaget heter Simorgh Film Association for culture and art och rymmer idag många unga flickor och kvinnor som arbetar både inom film och teater.

Om föreställningen
Sitaraha skildrar livsöden och erfarenheter som tillhör tre afghanska kvinnor och återberättar kvinnornas oftast förbisedda historia i Afghanistan.
Deras berättelser och upplevelser har ägt rum inom en viss samhällsram som är gemensam för dem alla, men varje historia är unik med säregna drag. Levnadsberättelserna är från olika tidsperioder i Afghanistans tusenåriga historia. Kvinnorna är:
Halima: Kvinna 20 år, som väntar på sin avrättning någon gång under 2000-talet. Hon har åtalats för att ha begått äktenskapsbrott. Hon har dömts till döden genom stening.
Gul Begum: Kvinna 20 år. Hon har förlorat sin familj i 1892:s krig i Afghanistan. Under kriget förslavades hon av en av krigsherrarna.
Sara: Kvinna 30 år, som drabbats av inbördeskriget under 1980-talet.

Medverkande:
Skådespelare: Monirah Hashemi
Regi: Leif Persson
Text: Monirah Hashemi
Översättning från Dari: Monirah Hashemi, Banafshe Hejazi
Musik: Mattias Perez, Leif Nahnfeldt
Koreografi: Susanne Berggren
Scenografi: Per Thorén, Leif Persson
Kostym: Inger Stinnerbom
Ljusdesign: Per Thorén
Grafisk form: Mustafa Hashimi
Teknik: Mustafa Hashimi

Välkommen till Arenan Bibliotekshuset!

Evenemanget har inga fler föreställningar för tillfället.

Öppettider

Biljettkassans Öppettider
Vardagar   10.00 - 18.00
Lör.   11.00 - 16.00
samt en timme innan Scalateaterns föreställningar.

Detta gäller vid biljettsläpp

Telefontider
Vardagar   10.00 - 18.00
Lördag   10.30 - 16.00

Avvikande Öppettider skriver vi på "Aktuellt" - på förstasidan.

Kontakta oss

Biljettkassan: 054-19 00 80
E-post: anders@scalateatern.com
Här finns svar på de vanligaste frågorna

PlusGiro: 1104-9
Skriv ditt telefonnummer i meddelande-raden vid betalning.
55kr portohantering tillkommer

adress

LEVERANSADRESS:

Scalateatern (Måste stå överst)
Anders Dahl
Västra Torggatan 1
65225 Karlstad