Du är här: 

Järnnatt

Järnnatt är en driven, osminkad berättelse som talar direkt till publiken.

Leo är en vilsen 19-åring som längtar efter förståelse för både sig själv och sin omgivning. Sökandet utvecklar sig i en hisnande och oväntad riktning men mot ett oundvikligt slut.

“Järnnatt” är en tematisk fortsättning på “…efter Fredrik” och “No Tears for Queers”, med mansnormen som grund, men även tankar om utanförskap – såväl de påtvingade och de självvalda. Formmässigt är det ett direkt tilltal till publiken där 19-åriga Leo och hans äldre vän Boel kommer allt närmare ett svar på frågan: ”Vem identifierar vi oss med – offret eller förövaren?” Mattias Brunn, dramatiker.

I FN:s barnrättskommittés senaste granskning av Sveriges arbete med att förverkliga barnkonventionen, riktas kritik mot att svenska barn upplever sig ha och har dåliga möjligheter till inflytande i samhället. Enligt Brottsförebyggande rådet* har våldsbrott såsom misshandel ökat med 54% sedan 2001 i ålderskategorin 15-20 år. Riksteatern vill initiera till en större diskussion kring vad som skapar ett utanförskap. Järnnatt är en del i detta arbete.

Mattias Brunn har även skrivit och spelat i föreställningen “…efter Fredrik” på Riksteatern och fick ett högt betyg både av publiken och kritiker. Pjäsens huvudtes var ”Hur fortsätter man att leva när ens älskade smittat en med HIV?”

Mårten Andersson och Mattias Brunn har även turnerat med Johan Hiltons reportagebok No tears for queers, om tre brutala mord på homosexuella män. Uppsättningen var en del av ett större projekt om kön och identitet för en ung publik. Den sågs av cirka 20.000 personer, lovordades i media och blev uttagen till Svenska Teaterbiennalen 2011.

Längd: ca 90 minuter

Medverkande:
Victor Wigardt, Jennie Rydén

Produktionsteam:
Regi och bearbetning Mårten Andersson
Manus Mattias Bruun
Kostym/scenografi Daniel Åkerström-Steen

Evenemanget har inga fler föreställningar för tillfället.

Öppettider

Biljettkassans Öppettider
Vardagar   10.00 - 18.00
Lör.   11.00 - 16.00
samt en timme innan Scalateaterns föreställningar.

Detta gäller vid biljettsläpp

Telefontider
Vardagar   10.00 - 18.00
Lördag   10.30 - 16.00

Avvikande Öppettider skriver vi på "Aktuellt" - på förstasidan.

Kontakta oss

Biljettkassan: 054-19 00 80
E-post: anders@scalateatern.com
Här finns svar på de vanligaste frågorna

PlusGiro: 1104-9
Skriv ditt telefonnummer i meddelande-raden vid betalning.
55kr portohantering tillkommer

adress

LEVERANSADRESS:

Scalateatern (Måste stå överst)
Anders Dahl
Västra Torggatan 1
65225 Karlstad