Du är här: 

1001 Inventions – Discover the Muslim Heritage in our world

Värmlands Museum kommer, som den första anhalten på en Europaturné, att visa den internationella utställningen 1001 Inventions – Discover the Muslim Heritage in Our World. En av de senaste årens mest framgångsrika och prisbelönta vandringsutställningar som bl a gjort succé i New York, London, Istanbul, Los Angeles, Washington DC och Doha och som lovprisats av internationella berömdheter som Hillary Clinton och Prins Charles

Öppettider
Mån-fre 10-18, onsdagar kvällsöppet till kl 20
Lördag-Söndag 11-16

Fika eller luncha i vårt omtyckta Museikafé! Samma öppettider som museet.

– Vi är stolta över att kunna stå som värd för denna viktiga utställning. 1001 Inventions är en kul och lärorik upplevelse för både barn och vuxna. Den kompletterar den västerländska historieskrivningen och lyfter fram några av de fantastiska skatter som ligger i den muslimska civilisationens kultur- och vetenskapshistoria. Den visar att vi delar kulturarv globalt och lyfter fram en mycket viktig förutsättning för utveckling: en öppenhet för influenser och påverkan från olika kulturer, säger länsmuseichef Åsa Hallén.

Betydelse än idag
1001 Inventions är en idé- och vetenskapshistorisk utställning som ger nya perspektiv på tiden mellan år 600 och 1600 och de upptäckter som då gjordes i den muslimska civilisationen. Många av dessa upptäckter har betydelse för oss än idag. Forskare med olika trosuppfattningar arbetade under denna tid tillsammans inom ett geografiskt område som sträckte sig från Spanien till Kina.

– We are thrilled that 1001 Inventions will enjoy its Scandanavian premiere at Värmlands Museum. This award-winning show has welcomed millions of visitors across the world and we’re delighted that the historic city of Karlstad will be hosting 1001 Inventions for five months. It is appropriate that a centre of educational excellence will host the launch of our European tour, says Director of 1001 Inventions, Junaid Bhatti.

– Världen och världshistorien är så mycket mer mångfacetterad än de bilder och tolkningar vi matas med. Denna utställning utmanar våra uppfattningar och uppmärksammar en historia som vi kanske inte alltid känner till och som är viktig för den nutida förståelsen mellan olika människor och kulturer, säger Nisha Besara, General Manager på PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Satsar stort
Utställningen vill väcka intresset för uppfinningar, teknik och vetenskap. Värmlands Museum satsar stort och utställningen innebär ett brett samarbete med många andra aktörer, bland annat med Region Värmland, Karlstads kommun och Karlstads universitet. Ett viktigt mål är att samtliga skolelever i Värmlands län i åldrarna 6-18 år ska besöka utställningen.

Till utställningen medföljer ett omfattande skolmaterial som anpassas till svensk läroplan. Materialet ska översättas till svenska.

– Vi vill tillsammans med kommunerna i Värmland ge alla elever möjlighet att ta del av utställningen 1001 Inventions. Det är kunskap om en svunnen tid av innovationer och uppfinningar man kommer att bära med sig resten av livet, säger Tomas Riste, regionråd i Värmland.

Utställningen består av 60 interaktiva stationer. Besökarna får möta män och kvinnor som många aldrig hört talas om, men vars upptäckter ligger till grund för flera av de produkter och den teknik som vi idag tar för givet.

– Det här är en viktig och intressant utställning! Som lärosäte ska vi bidra till att skapa större förståelse för vår världsbild, olika kulturer och dess betydelse. Utställningen ligger helt i linje med det uppdraget, därför medverkar Karlstads universitet i satsningen, säger rektor Åsa Bergenheim.

Utställningen har haft över 3,1 miljoner besökare. Senast visades den på National Geographic Museum i Washington D.C. Den 30 augusti 2013 har 1001 Inventions premiär på Värmlands Museum och den visas till och med den 19 januari 2014.

Utställningen är producerad av stiftelsen FSTC (Foundation for Science Technology and Civlisation), en brittisk ideell vetenskaplig, ickereligiös och ickepolitisk organisation. Värmlands Museums satsning på 1001 Inventions möjliggörs genom ett stöd från (och möjliggörs i samarbete med) bland andra Svenska PostkodLotteriet och Statens Kulturråd.

Evenemanget har inga fler föreställningar för tillfället.

    Information

  • Genre Utställning
  • Första föreställningen fre 30 Aug 2013
  • Sista föreställningen sön 19 Jan 2014
  • Plats Värmlands Museum, Karlstad
  • Pris 70 - 10 kr

Öppettider

Biljettkassans Öppettider
Vardagar   10.00 - 18.00
Lör.   11.00 - 16.00
samt en timme innan Scalateaterns föreställningar.

Detta gäller vid biljettsläpp

Telefontider
Vardagar   10.00 - 18.00
Lördag   10.30 - 16.00

Avvikande Öppettider skriver vi på "Aktuellt" - på förstasidan.

Kontakta oss

Biljettkassan: 054-19 00 80
E-post: anders@scalateatern.com
Här finns svar på de vanligaste frågorna

PlusGiro: 1104-9
Skriv ditt telefonnummer i meddelande-raden vid betalning.
55kr portohantering tillkommer

adress

LEVERANSADRESS:

Scalateatern (Måste stå överst)
Anders Dahl
Västra Torggatan 1
65225 Karlstad